Hari Memperingati Hiroshima dan Nagasaki

Tarikh: 6 hb Ogos 2009 (Khamis)
Tempat: Puteri Resort, Ayer Keroh, Melaka
Anjuran: University Teknikal Malaysia UTeM dengan kerjasama Persatuan Nuklear Malaysia
Dengan sokongan: Agensi Nuklear Malaysia, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom

Pembentangan Kertas Kerja:
1. Penguasaan Teknologi Nuklear Sebagai Pensejagatan Ilmu Pengetahuan Sais oleh Dr Jariah Bt Mohamad Juoi, UTeM
2. Dengan Teknologi Nuklear, Wawasan 2020 Teknologi Tinggi Boleh Tercapai oleh Prof. Dr. Mohd Peter Davis (UPM)
3. Penggunaan Teknologi Nuklear Ke Arah Impak K-Ekonomi oleh Dr Nahrul Khair Alang Md Rashid (Malaysian Nuclear Society)

Persembahan video temubual bersama YBhg Dato' Hj Abdul Razak b Abdul (Malaysian sole srvivor on his experience during Hiroshima Bombing on 6 August 1945)

Guru: Cikgu Hjh Rokiah dan Cikgu Suriyati
Pelajar: 7 orang pelajar dari kelas 4 Alpha

Pada hari ini genaplah 64 tahun pengeboman Hiroshima dan Nagasaki dilakukan. Hiroshima telah dibom pada 6 Ogos, sementara Nagasaki pada 9 Ogos 1945. Dua butir bom atom telah digunapakai dalam sejarah perang manusia sejagat, dan kita semua tahu akibatnya, dan ianya amatlah memilukan kita, bahkan selepas itu hampir seluruh umat manusia yang cintakan keamanan mahukan bom jenis ini tidak digunapakai dan dibangunkan.
Penggunaan teknologi nuklear secara aman, bukan saja dapat meningkatkan taraf kehidupan masyarakat, malah ia dapat meningkatkan taraf ekonomi sesebuah negara. Ini melihatkan kita bahawa nuklear adalah cabang ilmu pengetahuan yang penting untuk pembangunan. Lihat negara Jepun yang bangkit dari debu-debu pengeboman Hiroshima dan Nagasaki 64 tahun yang lalu untuk menjadi sebuah negara yang kuat dari segi ekonomi, melalui penggunaan teknologi nuklear secara aman. Terkini Korea Selatan yang telah menggunakan teknologi nuklear dalam semua bidang meliputi bidang penjanaan tenaga.
Kaji selidik mendapati bekalan minyak dunia mungkin habis dalam tempoh 40 hingga 50 tahun akan datang. Nuklear dikatakan kaedah paling selamat, mesra alam sekitar dan murah bagi menggantikan sumber tenaga semulajdi. Perdana Menteri telah pun menyatakan minat Malaysia untuk membangunkan reaktor nuklear berskala kecil untuk tujuan penjanaan tenaga ketika lawatannya ke Korea Selatan pada 2 Jun 2009.

Kami merasa amat bertuah kerana dapat menghadiri satu seminar berkaitan dengan tenaga nuklear. Program ini dapat memberikan pendedahan yang sebenarnya tentang kegunaan tenaga nuklear bagi kebaikan manusia. Semoga ramai pelajar MOZAC yang berminat untuk mendalami bidang tenaga nuklear.
Pelajar telah menyertai dua pertandingan iaitu Pertandingan Melukis Poster dan Kuiz. Mozac telah menyapu bersih semua hadiah utama.
Pertandingan Melukis Poster:
Tempat 1: Muhammad Mustapah, Muhamad Shakir Zufayri, Muhammad Hafizuddin Mohd Haili
Tempat 2: Nur Syafiqah Md Salleh, Siti Amirah Rahman, Nur Hamizah Lamry, Aisyah Mohammad dan Nurul Adha Khamis
Tempat 3: Nur Anis Atika Zainal Abidin, Ilyani Roslan dan Amira Azhar

Kuiz:
Tempat 1: Muhammad Shakir Zufayri RM100.00

Tahniah.

BubbleShare: Share photos - Play some Online Games.

No comments: